Våra kurser i miljörätt fokuserar på reglerna i miljöbalken och som både företag och myndigheter måste
förhålla sig till. Bland annat utvinning av naturtillgångar, klimat, vatten, myndighetskontakter och miljöprövning.
Aktuella kurser i miljörätt:
Vindkraftsetablering 13 november 2024
De flesta företrädarna för både näringsliv och politik är eniga om att det behövs omfattande nyetablering av vindkraft för att möta behoven hos inte minst industrin. Vindkraft anses också kunna byggas och leverera el snabbare än ny kärnkraft. Vindkraftsverk prövas enligt miljöbalken och 21 kap miljöprövningsförordningen. Vindkraftsverk ska också ges bygglov enligt plan-och bygglagen varvid kommunen har vetorätt avseende vindkraftsverk som är tillståndspliktiga enligt miljöbalken.
Föreläsare Margaretha Svenning och Christer Borg
Gruvbrytning 22 november 2024
De legala förutsättningarna för att bryta mineral. Gruvbrytning innebär alltid en stor miljöpåverkan. Förutom själva brytningen, gruvdriften inklusive anrikningen av koncessionsmineralet måste gruvans kort- och långsiktiga påverkan på vatten- och hydrogeologi bedömas och utredas. Gruvbrytning kräver tillstånd enligt både minerallagen och miljöbalken.
Föreläsare Margaretha Svenning och Christer Borg
Tillståndsprocess enligt miljöbalken 2 december 2024
Vad behöver företaget redovisa för att myndigheterna skall bli nöjda? Myndighetskrav vid tillståndsprövning enligt miljöbalken.
Föreläsare Margaretha Svenning och Christer Borg
Allmänna handlingar och Århuskonventionen
Århuskonventionen ska ge allmänheten möjlighet att ta del av miljöinformation, delta i beslutsprocesser, föra talan i oberoende domstol. Dessa grundprinciper brukar kallas konventionens tre pelare. Frågan om allmänhetens rätt att ta del av miljöinformation sönderfaller i flera juridiska delfrågor som genomgås under utbildningsdagen.
Föreläsare Margaretha Svenning och Christer Borg
Miljötillsyn
Tillsyn över miljöfarliga verksamheter inklusive lantbruk, hälsoskydd, avfall, förorenade områden, vattenverksamheter och skyddade områden genomgås med fokus mot gällande bestämmelser och möjliga praktiska tillvägagångssätt.
Föreläsare Margaretha Svenning och Christer Borg
Etablering av fossilfri elproduktion – tillstånd för sol, vind, vatten och kärnkraft
En juridisk översikt och introduktion till de miljöbestämmelser som styr etableringen av nya anläggningar för fossilfri elproduktion- och effektivisering av befintliga anläggningar. Kursen behandlar produktionsslagen sol, vind, vatten och kärnkraft. Syftet med kursen är att ge deltagarna en god överblick för att dels kunna delta aktivt vid prövning av anläggningar för elproduktion, dels förklara sambanden med miljölagarna generellt och inte minst EU-rättens krav.
Föreläsare Margaretha Svenning och Christer Borg
Vattenverksamheter nu och i framtiden
Vattenverksamheter nu och i framtiden. En kurs om juridiska strategier i ett naturvårdsperspektiv. En snårskog av bestämmelser och en uppsjö av möjligheter. Naturvårds- och vattenjuridik i brytningstid mellan äldre och moderna bestämmelser. Kursen handlar om hur man kan använda vattenrätten i hållbar samhällsplanering och den nödvändiga men omdiskuterade miljöanpassningen av vattenkraften.
Föreläsare Margaretha Svenning och Christer Borg