Kurs i Klarspråk

Klarspråk

Att skriva på jobbet – snårigt och svårt eller klart och redigt?

– Hur kan du förbättra din kommunikation?
– Hur anpassar du din text till mottagaren?
– PM, e-post, brev, protokoll m.m

”Myndighetsspråk” har rykte om sig att vara krångligt och svårt att förstå. Stämmer det, eller är det en föråldrad bild av Myndighetssverige? Det skrivs mycket bra text på våra myndigheter: text som vänder sig till en tydlig mottagare, som talar om det mottagaren behöver veta men inte sådant som bara är intressant för de som jobbar på myndigheten, text som är enkel, vårdad och begriplig. Men visst kan vi bli bättre på att skriva.

Under kursdagen går vi igenom verktyg som gör era texter mer effektiva, vi går igenom grundläggande skrivprinciper och övar på att skriva effektiv och mottagaranpassade texter.

De deltagare som vill ha återkoppling på en egen text är välkomna att skicka in 2-5 sidor. Skicka gärna en längre text, då granskas 5 sidor. Skicka in texten senast tre veckor före kursdatum så får du återkoppling under kursdagen. 

Föreläsaren Maria Hultberg är examinerad språkkonsult i svenska och har dessutom en jur.kand.-examen i bagaget. Den kombinationen ger stor förståelse för tankar kring juridisk precision och överensstämmelse med lagar och regler men inte så mycket tålamod med ”så har vi alltid skrivit” och ”det står så i lagen, vi kan absolut inte uttrycka oss annorlunda”. Skribentens fokus bör alltid ligga på mottagaren, medborgarens demokratiska rätt att förstå och rättssäkerheten. Hur åstadkommer man det? Genom att skriva klarspråk.

 

Tid:
8 november 2019 kl 09.30 – 16.30
Registrering och frukost från kl. 09.00
Kursen motsvarar 6 undervisningstimmar

Plats:
Vasagatan 38, Stockholm
Miljömärkt med Green Key
 
Kursavgift:
7 400 kr exkl. moms
(Kursavgift med sjukdomsskydd 7 790 kr exkl. moms)
 
Kursavgiften inkluderar:
Dokumentation, frukost, förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe samt kursintyg.
 
Föreläsare:
Målgrupp:
Alla offentligt anställda som behöver utveckla sin förmåga att uttrycka sig i skrift.
 
Hålltider:
Registrering och frukost 09.00
Kursstart 09.30
Fm-kaffe 10.45 (15 min)
Lunch ca 12.30
Kursstart 13.30
Em-Kaffe 14.45 (15 min)
Kursslut 16.30